Tone Loeng og Koftegruppa på Design By Me

Koftegruppa ble startet i 2013 av Tone Loeng. Den kom i stand etter at Gitte Bettina Lauridsen og Tone hadde snakket om et eget forum for å dele gamle kofteoppskrifter. Gruppa vokste så fort at Gitte ble med som admin. Koftegruppa er en tema-gruppe med over 110 000 medlemmer som ønsker å ivareta den norske koftearven.

Arkivet til Koftegruppa inneholder nå over 4500 gamle oppskrifter, og i følge Tone kommer de ikke til å gi seg før de har samlet alle ca. 10 000 gamle oppskrifter.

Foredrag på Design By Me

Tone Loeng holder foredraget “Jakten på en mønstersamling” på Design By Me i september. Bli med inn i en spennende verden med fokus på hvordan kofta ble et kommersielt plagg. Hva er det som gjør kofta så populær at den består i tiår etter tiår? Hvordan kan de over 4500 oppskriftene i Koftegruppas arkiv inspirere og brukes?

– I mitt foredrag får du også høre om ullvarehistorikken som startet ved Akerselva på midten av 1800-tallet. Hva ligger bak det at vi kan være stolte av å ha en lang tradisjon for ull og ullplagg i Norge? Jeg har reist rundt i vårt langstrakte land og plukket med meg historier fra de som var på gulvet ved fabrikkene, og de som satt på toppen for å kunne besvare disse spørsmålene. Du vil også få høre at kofta har en lengre tradisjon enn bunaden, og hva er det som definerer en kofte, sier Tone.

Få med deg foredrag fredag, lørdag eller søndag på Design By Me, se programmet »

Tone Loeng holder foredrag og miniworkshop på Design By Me
Tone Loeng er å finne på området til Koftegruppa på Design By Me, hun holder også foredrag og miniworkshop.
Over gjennomsnittet interessert i kofter

Tone er over gjennomsnittet interessert i kofter og koftehistorikk og på grunn av det startet hun Koftegruppa. Hun er glad for at det er så mange med samme interesse. Initiativtakeren forteller at hun liker å grave i gamle ting, så en av hennes hovedinteresser er å finne gamle koftemønstre og hvem som designet de.

– Vi har en rik og mangfoldig strikketradisjon i Norge som må opp i lyset og bli tatt vare på, sier Tone.

Knappet kofte i kløvermønster
Stor fan av snitt og mønstre fra før 1980

Selv er Tone stor fan av snitt og mønstre fra før 1980-tallet. Derfor er hun nå godt i gang med egendesign med inspirasjon fra disse tiårene. Hun forteller at det er en svært spennende prosess å lage sine egne mønstre. En prosess hvor man har mye å lære, og aldri helt blir utlært.

– Jeg har alltid vært opptatt av fargebruk, natur, historikk og symbolbruk, noe som kommer godt frem i mine design. Jeg liker at et plagg skal fortelle en historie, danne et helhetlig bilde, så jeg blander nytt og gammelt om hverandre. Jeg elsker å bruke gamle teknikker inn i et nymotens plagg, og ikke minst gamle snitt og fasonger. Jeg liker godt å omdefinere de, gjøre de om til noe enklere og nytt. Oppvokst som jeg er på gård, bruker jeg mye norsk ull, men som andre garn-fans snuser jeg rundt på nye garn som kommer, forteller Tone.

Koftegruppa har stand på Design By Me
Koftegruppa er en tema-gruppe på facebook – nå kan medlemmer og andre som er interessert i kofter møtes på standen på Design By Me i september.
Stand og møteplass på Design By Me

Koftegruppa har i år stand på Design By Me og her kan du få råd og tips om du står fast. Du kan også få se hvordan koftegruppa.no fungerer. Ta gjerne med en gammel kofte du vil vite navn eller opprinnelse på, så vil Koftegruppa hjelpe deg så godt de kan.

Miniworkshop – klipp i ull

Bli med på en miniworkshop med å klippe i ull uten å sy først. Tone Loeng vil gi deg trygghet på at det går helt fint. Du trenger å ta med en ferdigstrikket prøvelapp på ca. 10×10 cm, en heklenål, litt garn og en saks. Prøvelapp og garn må være i kardet ull som Finull, Ask, Tove, 3 tråds, Lamullgarn, 2 tråds, Vams, Fritidsgarn ol. Du vil også lære hvordan du enten kan lage hemper, eller en perfekt knappestolpe.
Miniworkshops med klipp i ull arrangeres to ganger daglig under Design By Me 20. – 22. september, se programmet »

Early Bird billetter

Early Bird dagsbillett til Design By Me kr 79,- (til de 1.000 første) Ordinær pris 120,-
 KJØP BILLETT I DAG 

Vi ses på Design By Me 20.-22. september på standen til Koftegruppa

Share this: