Sy deg opp! – Hvordan ta sømmen opp på et nytt nivå?

For Tanja Andreeva var det først etter at hun vant Symesterskapet på NRK i 2017 at hun begynte å sy for alvor.

Før deltakelsen sydde hun bare kostymer hun trengte til ulike danseforestillinger og ifølge henne selv var disse på et pinlig lavt nivå.

– Jeg fikk min første symaskin i 11-års gave, men var på den tiden mer opptatt av å danse enn å sy. Etter jeg gikk ut fra Universitetet med en BA i dans, har jeg kastet meg bak symaskinen i større og mindre krampetak når kostymer til ulike forestillinger skulle kreeres over en lav sko. Det var først etter jeg vant Symesterskapet 2017, at jeg begynte å sy for alvor. Da innså jeg at søm var noe jeg faktisk var god til, og ble brennende engasjert i faget, forteller Tanja.

Jobber for å bevare søm som håndverksfag

– Jeg anser søm som et fantastisk håndverksfag, og er brennende engasjert i å ivareta faget og ønsker å inspirere og motivere ufaglærte til å gjøre det samme. Jeg mener søm på alle nivåer har potensiale til å være en “statement-handling” i dagens samfunn, hvor vi blir presset til å forbruke og kjøpe stadig mer.  Hvis man finner gleden i å fordype seg i søm kan man bli en liten “sømaktivist”, sier Tanja.

Lærling hos Tine Solheim

Etter at Tanja vant Symesterskapet i 2017 ble hun ordentlig motivert og engasjert i å lære seg sømfaget. Hun forteller at det ene ledet til det andre og plutselig var hun lærling hos Tine Solheim og skal ta svennebrev i Kjole- og draktsyerfaget om litt under et år.

– Jeg anser meg selv for å være Norges kanskje søteste sømnerd, og jeg elsker å dele min bunnløse syglede med andre gjennom kurs, foredrag og sosiale medier. Jeg er lidenskapelig opptatt av vakker søm, nøye tilpasning av passform, bærekraftige vaner og løsninger i sømprosessen. Det å virkelig gjøre seg flid og legge masse kjærlighet i det man skaper.

Man aldri blir ferdig utlært i søm

– Det er alltid nye utfordringer og masse mestringsfølelse å hente gjennom å lære nye metoder og teknikker, bryne seg på ulike stoffer, leke med design og form, og perfeksjonere sømferdighetene sine. I tillegg er det en fantastisk måte å øve opp og utfordre det kreative – både når det gjelder å komme opp med spennende design, men også ved å løse de praktiske stegene fra idé til et ferdig plagg, forteller Tanja. 

Foredrag på Design By Me

Har du lyst til å ta sømmen opp på et nytt nivå bør du få med deg foredraget til Tanja på Design By Me. Hun kommer til å dele konkrete tips, teknikker og vise eksempler som kan inspirere deg. Tanja har mange tips til gode løsninger som både ser bra ut, forlenger plaggets levetid,og gir maksimal tilfredsstillelse til den lille sømnerden hun mener vi alle har boende i oss. Se programmet for mer informasjon »

Bli med på mini-workshop

Etter foredraget på Design By Me holder Tanja mini-workshop i å håndsy med fingerbøl. Her er det også mulighet til å stille spørsmål rundt temaet for foredraget. Se programmet »

Planer for fremtiden

Når svenneprøven er bestått og svennebrevet henger på veggen gleder Tanja seg til å utvikle bedriften sin videre. I 2018 startet hun SØMROM som tilbyr kurs og målsøm.

Har du lyst til å følge Tanja på veien mot svennebrev kan du følge henne på Instagram @somr0m

Early Bird billetter

Sikre deg rabattert billett nå! Early Bird på dagsbillett til Design By Me kr 79,- (til de 1.000 første) Ordinær pris 120,-

 KJØP BILLETT NÅ 

Share this: