Inspirerende norske strikkemønstre

Med et hjerte for pinner og garn og et kreativt sinn var det nesten ikke en vei utenom strikk for Wenche Roald. Hun strikket sine første masker allerede som femåring, og strikket både vesker til dukkene og nesevarmere til far.

Wenche Roald er norsk, men snakker svorsk(!), født og oppvokst i Sverige med norske foreldre, flyttet til Norge i 1992. Nå bokaktuell med boken “Inspirerende norske strikkemønstre” utgitt på Font forlag i januar 2019.

Wenche Roald i Rosekoften før en bokpresentasjon på Sund folkebibliotek på Sotra.
Ny bok

Temaet “Moderne farger og snitt møter klassiske, norske strikkemønstre” er tenkt å belyse potensialet i tradisjonelle strikkmønstre. I denne boken er det fokus på Annichen Sibbern Bøhns klassiker “Norske strikkemønstre” (som nå er trykket opp på nytt og er vedlagt bakerst i boken). Det er en ettertraktet liten mønstersamling som første gang ble utgitt i 1929 og senere har blitt utgitt et flertall ganger, både i Norge og den ble oversatt til engelsk på 50-tallet.

Boken har mange mønsterdiagrammer og noen bilder, men det er “sparsommelig” med oppskrifter. Så hvordan kan vi bruke denne lille skatten av en bok idag, og til hva? Det er det jeg prøver å vise med oppskriftene og fargebruken i boken. Jeg prøver å inspirere til videre bruk av mønstrene i Annichen Sibbern Bøhns bok. Alt dette er jo også direkte overførbart til andre mønstre, både norske tradisjonsmønstre og mønstre fra resten av verden, forteller Wenche. 

Blå Selbugenser fra boka “Inspirerende norske strikkemønstre”. Fotograf: Sara Johannessen.
Hva er din favorittkofte?

Dette er et vanskelig spørsmål fordi jeg har mange kofter som jeg elsker! Men hvis jeg må velge én, tror jeg det må bli Rosekoften fra boken min. Den er så fin med sitt feminine snitt og vakre heldekkende rosemønster. Den passer til “alt” – kjoler, skjørt, jeans, m.m. Jeg har brukt koften på nesten samtlige bokpresentasjoner jeg har hatt i løpet av våren, sier Wenche.

Foredrag på Design By Me i september

Vi gleder oss til Wenche skal gi oss et inspirasjonsforedrag i september om mønstre, farger og strikkefasthet. Se programmet for mer informasjon »

– Jeg kommer til å vise hvordan jeg har brukt mønstrene, kombinert flere mønstre til nye mønstre (litt “plukk & miks”), hva bruk av farger kan gjøre med et plagg, hvordan man enkelt kan endre på et plagg ved f.eks. å velge en annen hals- eller ermeløsning, bytte ut vrangborder og så videre. Jeg forteller også litt om det å bruke en oppskrift som utgangspunkt for så å velge et annet mønster og eventuelt farger, sier Wenche.

– Strikkefasthet er alltid interessant – og viktig. Og da er det naturlig å fortsette med å si noe om strikkeprøver: Må det være kjedelig? Kan man lage “nyttige prøvelapper”?, avslutter Wenche. 

Mens vi venter på foredrag i september så kanskje du vil sjekke ut profilen til Wenche på Instagram @wroald

Favorittgenser i alle farger fra boken “Inspirerende norske strikkemønstre”. Fotograf: Sara Johannessen.
Early Bird billetter

Sikre deg rabattert billett nå! Early Bird på dagsbillett til Design By Me kr 79,- (til de 1.000 første) Ordinær pris 120,-

 KJØP BILLETT NÅ 

Forlaget om boken

I denne praktfulle strikkeboken finner du oppskrifter på vakre og moderne plagg, basert på diagrammene i Annichen Sibbern Bøhns klassiker Norske strikkemønstre fra 1929. Boken var landets første samling av tradisjonelle, norske strikkemønstre og har siden blitt et samleobjekt og en inspirasjonskilde for ivrige strikkere og designere i innland og utland.

Med utgangspunkt i disse klassiske mønstrene, har strikkedesigner Wenche Roald laget nye oppskrifter på varierte og flotte strikkeplagg til hele familien – fra kofter og gensere til luer, votter og babytepper.

Som en bonus får du også med Annichen Sibbern Bøhns Norske strikkemønstrefra 1929, her trykket opp i sin originale form og lagt ved bakerst i boken. Samlet er dette et inspirerende verk for både nye og viderekomne strikkere, og for deg som ønsker å tenke kreativt i egne strikkeprosjekter!

Share this: