HulderUll fra Grå Trøndersau på Design By Me

På gården Bjørnerud i Tessungdalen har de sauer av rasen Grå Trøndersau – en bevaringsverdig norsk sauerase kjent for “den særs fine ulla”!

Kunnskapen med å velge ut riktige dyr, var viktig på den tida da ull ble brukt til alt av tekstiler. Grå Trøndersau har en fantastisk fin fiber påvirket av norsk klima. Det sies at den har aner fra middelalderen, og den har tydelig merinoinnslag.

Hva er spesielt med ullfiberen til Grå Trøndersau?

Grå Trøndersau har kanskje Norges fineste ullfiber. Ulla ligner på crossbredull, men er mer finfibret enn Norsk kvit sau. Fordi rasen stammer fra tautersauen som er en utdødd merinosau, har den en helt spesiell godt kruset og finfibret ull, mens den samtidig er robust og tåler hard bruk.

– Når vi ikke utsetter ullfiberen for kjemisk behandling/tilsetning for å få spesielle egenskaper hos garnet, vil fiberen beholde mer av den naturlige oppbygningen, forteller sauebonde, Turid Ree Bjørnerud.

Hver fell har mange grånyanser, og ved å sortere ulla får de flere naturlige farger.

Alt foregår ved et lite norsk spinneri. Ulla blir skånsomt vasket med minimalt av såpestoff, og dermed beholdes mye av lanolinet. Produksjonen foregår med små maskiner. Derfor blir fiberen utsatt for liten mekanisk slitasje, og beholder den naturlige spensten. Turid forteller at de får mange tilbakemeldinger på at votter fra “HulderUll Grå Trøndersau” oppleves spesielt myke og varme. Kanskje er dette forklaringen.

Foredrag om den særs fine ulla på Design By Me

Turid Ree Bjørnerud, sauebonde på Bjørnerud, forteller mer om Grå Trøndersau som er kjent for den særs fine ulla på Design By Me. Et foredrag om ei mytefull forhistorie, en “i-siste-liten”-redningsaksjon, og bondens perspektiv på bevaring av en gammel norsk sauerase! Se programmet »

HulderUll på Design By Me

På Design By Me kan du se nærmere på garn, strikkepakker og kardet ull fra Grå Trøndersau.

Mer om sauerasen Grå Trøndersau

Sauene har et underjordisk utseende der de kamuflerer seg mellom steinene på Hardangervidda eller inne i småskogen. Man kan få følelsen av å bli iakttatt når det lyser faretruende i de hvite dråpene under hvert øye på hulderfolkets dyr.

Når dyrene føler fare på ferde, flokker de seg instinktivt med de svakeste innerst. Flokken stiller seg i sirkel med skallene utover, og de mørke øynene kan bevege seg og iaktta. Da blir dråpene som dyrets naturlige beskyttelse. Mange dyreraser bruker øynene for å kontrollere styrkeforholdet. I tussmørket lyser dråpene imot deg.

– På 50-tallet brakte en bonde med seg de første gråsauene fra Trøndelag til Telemark. Sankelaget hans kalte disse raske og kamuflasjeaktige sauene for «Tussesauen». De gikk i ett med omgivelsene. I det ene øyeblikket du hadde sett dem så var de borte i det neste. Det var altså ikke bare vi som hadde registrert at dette er de underjordiske gråfolkets og hulderfolkets dyr, forteller Turid.

Early Bird billetter

Sikre deg rabattert billett nå! Early Bird på dagsbillett til Design By Me kr 79,- (til de 1.000 første) Ordinær pris 120,-

 KJØP BILLETT NÅ 

Vil du vite mer om HulderUll, besøk deres nettside »

Share this: